نشست تخصصی طب سنتی در دومين کنگره بين‌المللی توسعه روابط اقتصادی در حوزه سلامت

با همکاری دفتر طب سنتی وزارت بهداشت، نشست تخصصی طب سنتی و گیاهان دارویی در دومين کنگره بين‌ المللی توسعه روابط اقتصادی در حوزه سلامت با محوريت کشورهای اسلامی، برگزار گردید.

در این نشست تخصصی، معاون تعالی و مشاور بین‌الملل دفتر طب سنتی و مسئول کمیته ثبت ملی و بین‌المللی مولفه‌های طب ایرانی در یونسکو حضور داشتند و در خصوص تاریخچه طب سنتی در ایران، وضعیت طب سنتی و مکمل در جهان و رشته داروسازی سنتی در ایران صحبت کردند.

دکتر علیرضا عباسیان، معاون تعالی دفتر طب سنتی، با تاکید بر اینکه هر کشور و تمدنی نیاز به برخی ملزومات دارد و سلامت یکی از آن‌هاست، به برخی شواهد موجود در خصوص پیشرفت‌های پزشکی ایرانیان در گذشته اشاره کردند و گفتند: به نظر می‌رسد آغاز طب در ایران، به عنوان یکی از قدیمی‌ترین کشورهای جهان، به بیش از 3500 سال پیش برمی‌گردد. وی با بیان اینکه آغاز علم طب از ایران بوده و سپس به کشورهای دیگر وارد شده است، افزودند: در طب سنتی، از یک سری اصولی استفاده می‌شود که تشخیص و انتخاب روش درمانی را برای پزشک متخصص آسان می‌کند.ایشان سپس به اقداماتی که تا کنون در کشور برای به‌روز کردن دانش طب سنتی انجام شده است، اشاره نمودند و تغییر نسخ خطی سنتی به کتاب‌های جدید تایپ‌شده، تغییر مدارس سنتی، داروخانه‌ها و کلینیک‌ها، با توجه به استانداردهای جدید در حوزه‌های آموزش، تولید دارو و درمان بیماران را از جمله این اقدامات دانستند. وی تلفیق طب سنتی با طب رایج را یکی از زمینه‌های جدید فکری در طب سنتی ایرانی دانستند و پیشنهاداتی برای همکاری با دیگر کشورها در این زمینه، از جمله استفاده از جاذبه‌های توریسم سلامت در حیطه طب سنتی و توریسم مکان‌های تاریخی طب سنتی مانند مقبره ابن سینا ارائه کردند.

در ادامه این نشست، دکتر امیرهومن کاظمی، مشاور بین‌الملل دفتر طب سنتی به بیان وضعیت طب سنتی و مکمل و طب تلفیقی در کشورهای مختلف دنیا و سیاست‌های سازمان جهانی بهداشت در این زمینه پرداختند و گفتند: امروزه همه کشورهای پیشرفته دنیا در حال قانون‌گذاری برای استفاده از ظرفیت‌های طب سنتی و مکمل در کنار طب رایج هستند و در بسیاری کشورهای پیشرفته اروپایی، خدمات طب سنتی و مکمل در کنار طب رایج ارائه می‌شود و پوشش بیمه‌ای هم برای آن‌ها وجود دارد. وی با تاکید بر اینکه طب سنتی و مکمل و طب تلفیقی می‌تواند یکی از قابلیت‌ها و توانمندی‌های سیستم سلامت کشور ما باشد که هم علمی و هم اقتصادی است، افزودند: در کشور ما این قابلیت وجود دارد که یکی از پیشگامان ارائه خدمات طب سنتی و مکمل و طب تلفیقی در دنیا باشیم و می‌توانیم در این زمینه، به تمام کشورها به‌ویژه کشورهای همسایه، در حوزه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی و درمانی، خدمات ارائه کنیم.

دکتر آرمان زرگران، مسئول کمیته ثبت ملی و بین‌المللی مولفه‌های طب ایرانی در یونسکو در دفتر طب سنتی نیز در ادامه، به ارائه توضیحاتی در خصوص وضعیت رشته داروسازی سنتی در ایران پرداختند و گفتند: در ایران، رشته داروسازی سنتی، یک رشته دانشگاهی است که با فارماکوگنوزی و دیگر رشته‌های گیاهان دارویی تفاوت دارد. وی با تاکید بر اینکه این رشته کاملا منطبق با اصول علمی علم داروسازی است، افزودند: در رشته داروسازی سنتی، تمام اصول علمی موجود در علم داروسازی که برای تولید دارو به کار می‌رود، رعایت می‌شود.

لازم به ذکر است، در نشست تخصصی طب سنتی و گیاهان دارویی در دومين کنگره بين‌المللي توسعه روابط اقتصادی در حوزه سلامت با محوريت کشورهای اسلامی، دكتر محمدباقر رضایی، ریيس هيات‌مديره انجمن علمی گیاهان دارویی و معاون وزیر بهداشت اندونزی و قائم‌مقام وزیر بهداشت نیجر نیز حضور داشتند.

دومين کنگره بين‌المللی توسعه روابط اقتصادی در حوزه سلامت با محوريت کشورهای اسلامی، با حمایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پنجم تا هفتم اسفند ماه در سالن همايش‌های بين‌المللی صدا و سيمای تهران برگزار گردید و گردشگری سلامت، طب سنتی و گیاهان دارویی و سبک زندگی سالم، از جمله محورهای مورد بحث در این کنگره بود.