فهرست

تدابیر طب سنتی ایرانی در فصل تابستان

در فصل تابستان، افراد دارای مزاج گرم و خشک، باید از مصرف خوردنی‌های گرم و خشک، مانند غذاهای خیلی‌تند، شور یا شیرین پرهیز کنند.

در فصول گرم سال به تدریج دستگاه گوارش ما ضعیف‌تر می‌شود، در تابستان باید از مصرف غذاهای سنگین مانند آش‌ها، آبگوشت، کله‌پاچه، هلیم، فسنجان و… پرهیز کنیم و مصرف کباب‌ها را هم کم کنیم.

غذاهایی مانند آش‌های ساده، رقیق و با گوشت و حبوبات کم، با چاشنی‌های کمی‌ترش مانند آلو بخارا، دانه انار و غوره، می‌توانند جایگزین مناسبی برای مواد غذایی یاد شده باشند.

کاهو، دارای طبیعت سرد و تر و کاهنده حرارت و تعدیل‌کننده خشکی بدن است و تشنگی و التهاب ناشی از مواجهه با گرما را کاهش‌می‌دهد و مصرف آن به‌همراه سکنجبین نعناعی، یکی از بهترین راه‌های چیرگی بر تشنگی، التهاب و خشکی بدن در روزهای گرم تابستان است.

مصرف شربت‌های سکنجبین، لیمو، ریباس، انار، نارنج، تمر هندی، آب یا فالوده سکنجبینی هندوانه و فالوده سکنجبین خیار، در کنار خوردن میوه‌های تر و ترش و شیرین تابستانی و سبزی‌هایی همچون کدو و خیار در این فصل توصیه‌می‌شود.

مصرف گوشت‌های زودگوار مانند ماهی قزل‌آلای تازه و کولی که با روغن کنجد پخته‌شده‌باشد یا جوجه مرغ با چاشنی‌های ترش، در این فصل و پرهیز از مصرف غذاهایی که منجر به یبوست می‌شوند با استفاده از ملین‌هایی مانند انجیر و آب کامل میوه‌ها، یا شربت گل سرخ، بسیار مناسب است.

ورزش و فعالیت‌های بدنی در تابستان موجب گرمای شدید می‌شوند. با توجه به اینکه فعالیت‌های جسمی سبب تعریق و گرمای شدید می‌شود، بنابراین استراحت در ساعات گرم روز و ورزش و فعالیت‌های بدنی خفیف در آغاز صبح توصیه ما به افراد است.

در این فصل از هرگونه خون‌گیری و حجامت و فصد کردن بدون تجویز پزشک متخصص پرهیز شود.

پوشیدن لباس‌های خنک کتانی، پنبه‌ای و نخی و پرهیز از پوشیدن البسه نایلونی در فصل تابستان یکی از نکاتی است که افراد باید به آن توجه کنند.

منبع مطلب: انجمن علمی طب سنتی ایران