محمود خدادوست، مدیر کل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، با اشاره به فرا رسیدن بهار اظهار کردند: در زمستان هوای بیرون سرد بوده و درجه حرارت بدن باید بیشتر باشد به این دلیل حکمای مسلمان ایرانی، برای این فصل تدبیرهای ویژهای مانند استفاده از غذاهای لزج، غلیظ و سنگین را تجویز کردهاند، از سوی دیگر هضم غذا در این فصل نیز قوی است اما با آمدن بهار این وضعیت تغییر پیدا کرده و لذا تدابیر حفظالصحه نیز متفاوت است.
وی تصریح کردند: در فصل بهار هوا در حال گرم شدن بوده و تجمع اخلاطی که بدن در زمستان بود به سمت رقیقترشدن رفته و چنانچه تدابیر حفظ الصحه به کار برده نشوند بدن دچار مشکلات و بیماری میشود.
دکتر خدادوست عنوان کردند: یکی از مشکلات شایع در بهار بیماریهای پوستی شامل دملهای چرکین و بثورات زیاد میشود، این اتفاق به دلیل روان شدن و به جریان افتادن مواد زائدی است که در زمستان ذخیره شده و بدن با گرمی هوا تلاش دارد آنها را دفع کند.
ایشان بیان کرند: با توجه به تلاش بدن برای دفع مواد زائد، طب سنتی تدابیری برای این منظور در نظر گرفته و از افراد میخواهد راههای دفع مواد زائد و پاکسازی بدن باز باشد به ویژه افرادی که یبوست دارند، باید از طریق مصرف ملینهای غذایی مانند تمبر هندی، انجیر یا آلو، لینت طبع پیدا کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کردند: با توجه گرم شدن هوا اخلاط روان میشوند، در این فصل باید از خوردن غذاهایی که بدن گرما میبخشند مانند غذاهای تند و تیز، غذاهای لزج و غلیظ پرهیز کرده یا آنها را کمتر مصرف کرد، چرا که مصرف این غذاها از منظر طب سنتی و اسلامی غلیان اخلاط را به وجود میآورد، لذا در این فصل توصیه میشود از نوشیدنیهایی مانند شربتهای خنک، آشها و سوپ جو و سوپ سبزیجات و همچنین غذاهایی که طبع سرد دارند استفاده کرد.
مشاور وزیر بهداشت همچنین با تأکید بر ورزش برای حفظ تندرستی عنوان کردند: ورزش در بامدادان و شامگاهان که هوا خنک میشود توصیه میشود چرا که در وسط روز گرمای هوا موجب روانی اخلاط میشود.
دکتر خدادوست با اشاره به نوروز هشدار داد: در نوروز خواسته یا ناخواسته انواع و اقسام شیرینیجات و تنقلات بر سر سفرهها وجود دارد، از سوی دیگر مصرف گوشت نیز بالا میرود مصرف این مواد موجب افزایش گرمای بدن میشود که افراد را دچار مشکل میکند. لذا باید از مصرف زیاد این مواد اجتناب کرد.
منبع: انجمن علمی طب ایرانی